DİYARBAKIR’A VE KÜLTÜRÜNE AŞIK BİRİ

2013 yılından buyana Dicle Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü’nde akademik çalışmalar yapan Bölüm Başkanı Doç. Dr. Zuhal Akmeşe, Diyarbakır TV’nin sorularını yanıtladı.

DİYARBAKIR’A VE KÜLTÜRÜNE AŞIK BİRİ
Yayınlanma: Güncelleme: 41 views

Doç. Dr. Zuhal Akmeşe, ilk lisans öğrenimini 2005 yılında Afyon Kocatepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bölümünde tamamladı. İkinci lisans öğrenimini 2010 yılında Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünde birincilikle bitiren Akmeşe, İletişim çalışmaları bilim alanında 2020 yılında doçent unvanı aldı. Belgesel sinema, yeni iletişim teknolojileri, iletişim kuramları, sosyal medya, medya okuryazarlığı, görsel iletişim tasarımı, televizyon ve sinemada yapım ve yönetim ve iletişim sosyolojisi alanında çalışmalar yapan Akmeşe’nin, iletişim alanında ortak yazarlı birçok çalışması, uluslararası kongre ve sempozyumlarda sunduğu bildirileri, ayrıca danışmanlık yaptığı sinema projeleri ve yönetmen olarak yer aldığı pek çok film ve belgesel film çalışması bulunmaktadır.

ÇALIŞMALARI ULUSAL VE ULUSLAR ARASI FESTİVALLERDE GÖSTERİLDİ

Belgesel çalışmaları birçok ulusal ve uluslararası festivalde gösterilen Akmeşe’nin aynı zamanda sergilerde sergilenmiş fotoğrafları bulunmaktadır. 2013 yılından buyana Dicle Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü’nde akademik çalışmalarını sürdüren Akmeşe, akademik çalışmaların yanı sıra, birçok ulusal ve uluslararası film festivalinin ana jürisinde yer alarak seçici kurul üyeliği, TRT Akademi Dergisi yayın kurulu üyeliği, Dicle Üniversitesi Kültür ve Sanat Uygulama ve Araştırma Merkezi yönetim kurulu üyeliği, Dicle Üniversitesi Kalite Kurulu üyeliği, Dicle Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölüm Başkanlığı görevlerini de yürütmektedir.

9 KİTABI VAR

Akmeşe’nin sinema ve iletişim alanında dokuz kitabı ve birçok kitap bölümü bulunmaktadır. Akmeşe, aynı zamanda Sinema Araştırmacıları Kültür ve Sanat Derneği’nin kurucu başkanı ve yönetim kurulu başkanı ve Endüstriyel Girişim Platformu başkan yardımcısı olarak sinema, sanat ve iletişim alanındaki çalışmalarını sürdürmektedir.

İLK KEZ ÖĞRENCİ ALACAK

Akmeşe, “Dicle Üniversitesi’nin akademik birimlerinden biri olan İletişim Fakültesi, 26 Şubat 2010 tarihli ve 27505 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulunun 2010/103 kararı ile kurulmuş olup bünyesinde Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü, Gazetecilik Bölümü ile Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü olmak üzere 3 bölüm bulunmaktadır. 2016-2017 akademik yılında Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü 40 kontenjan ile ilk öğrencilerini alarak eğitim öğretime başlamıştır. Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümümüz 2019-2020 eğitim öğretim yılında ilk mezunlarını verdi. Daha sonra Gazetecilik bölümü aktif hale gelerek öğrenci kabulüne başladı. 2024-2025 yılında Gazetecilik bölümü de ilk mezunlarını verecek. Bu yıl ilk kez Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü bu yıl ilk kez öğrenci alacak”

TEMEL AMACIMIZ…

Radyo, Televizyon ve Sinema bölümlerinde verilen derslerin, öğrencilerin sektörde başarılı olabilmeleri için gerekli bilgi ve becerileri kazandırmayı hedeflemesi gerektiğini vurgulayan Akmeşe, “Bu doğrultuda ulusal ve uluslararası düzeyde eğitim veren nitelikli eğitim kurumlarının müfredatlarını da göz önünde bulundurarak geniş kapsamlı bir araştırma ve inceleme sonucunda müfredatımızı oluşturduk. Temel amacımız; bilimsel araştırma ve projelerle uluslararası düzeyde bilim ve değer üreten üniversitemizin misyonu doğrultusunda; radyo, televizyon ve sinema ile ilişkili alanlarda gerekli olan teknik bilgi ve beceri düzeyi yüksek, iletişim ve medya alanındaki gelişmeleri takip edebilen, medya sektöründe uzmanlığını tamamlamış, özgün, nitelikli ve yaratıcı akademik çalışmalar yapacak uzman bireyler yetiştirmek.  Bu nedenle; görüntünün temel ilkeleri, kurgu teknikleri, drama teknikleri, senaryo yazımı, kısa film yapımı, belgesel sinema, radyo televizyon haberciliği, radyo ve televizyonda program yapımı, film eleştirisi, medya politikaları, sinema ve psikoloji, temel fotoğrafçılık ve daha birçok teorik ve uygulamalı dersleri müfredatımıza dahil ettik. Ayrıca öğrencilerin 2. Sınıftan sonra ilgi alanlarına göre uzmanlaşmaları için yine drone pilotluğu, ileri kurgu teknikleri, karakter tasarımı, podcast yayıncılığı ve pazarlaması, reklam ve medya planlaması, sinema endüstrisi, sosyal medya yönetimi gibi derslere de yer verdik. Özetle şunu söyleyebilirim Radyo Televizyon ve Sinema bölümüne gelecek öğrencilerimiz, 4 yıl boyunca hem teknik hem de teorik açıdan çağın gereklerine ve ihtiyaçlarına karşılık verebilecek bir bilgi birikimi ve donanıma sahip olacaklar”

Akmeşe, kendilerinin müfredatlarını oluştururken öğrencilerin öğrenecekleri teorik bilgileri uygulama fırsatı bulabilecekleri uygulamalı derslerle birlikte tasarladıklarını söyledi. Akmeşe, “Eğitim süresi boyunca öğrencilerimiz birçok anlamda kendilerini geliştirme ve uygulama yapma fırsatı bulabilecekler. Örneğin; senaryo dersinde yapacakları çalışmaları kısa film dersinde çekecekleri filmlerle uygulama şansı bulacaklar, görüntünün temel ilkeleri dersinde öğrenecekleri teknik bilgileri yine uygulama derslerinde kullanma imkanları olacak. Rektör hocamız Prof. Dr. Mehmet Karakoç’un emeği ve desteğiyle fakültemiz bünyesinde faaliyet gösteren bir profesyonel kurgu atölyesi, bir fotoğraf stüdyosu ve tam donanımlı bir televizyon stüdyomuz var. Öğrencilerimiz bu birimlerde sürekli uygulama yaparak bir anlamda işi işte öğrenme şansına sahip olacak bu birimlerin varlığı çok önemli, alt yapı anlamında birçok devlet ve özel üniversiteden çok daha iyi bir altyapımız var bu da bizim öğrencilerimiz için büyük bir şans. Bu temel çalışmalar dışında öğrencilerimizin gelişimi ve deneyim kazanması açısından yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde sektörel buluşmalar, atölyeler ve daha birçok uygulamalı proje yapmayı planlıyoruz “

İKİNCİSİ KASIM AYINDA BAŞLAYACAK

Akmeşe, “Kenttin kültürel mirasın korunması ve tanıtılması açısından restorasyon ve koruma çalışmaları, müze ve sergilerin ön plana çıkarılması, turizme yönelik yatırımlar yapılabilir, ki bunların çoğu il kültür müdürlüğünün çalışma alanında, sanat ve kültür etkinlikleri bağlamında festivaller ve şenlikler, ulusal ve uluslararası düzeyde etkinlikler artırılabilir. Bakanlığın sur kültür yolu festivali kentin tanıtımı ve gelişimi açısından önemli, Ayrıca STK’lrın yaptığı kültür sanat etkinlikleri bu anlamda değerli. Örneğin biz SineAkademi; sinema araştırmacıları kültür ve sanat derneği olarak geçen yıl uluslararası Dicle Belgesel ve Kısa Film festivalinin ilkini gerçekleştirdik. Bu yıl ikincisi kasım ayında yapılacak daha şimdiden Çin’den, Amerika’ya Cezayir’den Malezya’ya 1000’in üzerinde başvuru geldi. Bu çok değerli bir iş yani yapacağınız nitelikli sanatsal etkinlikler kenti ulusal düzeyde tanıtmaktan ziyade uluslararası platformlara taşıyabiliyor. Bu anlamda nitelikli sanat etkinliklerinin yapılması şehir açısından çok önemli. Ayrıca dijital platformlar bu konu için etkin bir biçimde kullanılabilir bu platformlar aracılığıyla çok geniş kitlelere ulaşmak mümkün Bunların dışında eğitim ve sanat programları, ulusal ve uluslararası iş birlikleri ile de bu anlamda kentin gelişimi ve tanıtımına katkı sunulabilir.”diye konuştu.

KAYNAK:HABER MERKEZİ

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.